Продължение по случая „Аревик“

След публикацията за случая „Аревик” госпожа Сузи Петрова от женската организация на ВМРО се е свързала с шефа на Агенцията за бежанците. Той й е обяснил как стоят нещата от правна гледна точка, реално неща, които са известни – Давид е нелегален, Аревик вече също е нелегална, след като е била предупредена, че с оставането й тук ще наруши законите на страната, всичко, което властите са направили досега е според стандартната процедура. За утре е насрочена лична среща с шефа на агенцията.

В телефонен разговор от преди малко се опитах да убедя г-жа Петрова във важността тук да се излезе от релсите на бюрократщината и за този случай да се прояви повече хуманност. Ясно е, че ако продължат да се спазват процедурите тя ще бъде екстрадирана от България, може би все още бременна. Вероятно и той ще сподели нейната съдба, а ако попадне в Армения доста вероятно ще подлежи на ударите на закона в родината си като избягал от военна служба, съдба, която на нас в България ни е ясно какво означава, предвид недалечното ни минало. Сигурен съм, че може да се намери решение без да се нарушават нито законите на страната, нито дипломатическите ни отношения с Армения.

Може би решение ще бъде процедурата по екстрадирането й да бъде административно протакана докато не роди детето си, а през това време да я пуснат да живее при родителите на Давид в Монтана. Очакваме още след срещата утре.

    • Георги Иванов
    • 01.05.2010

    Да се спазят законите! Ако те повеляват екстрадация – тогава да бъдат екстрадирани ! Не трябва да им се дава възможност да протакат! А арменеца като отслужи в родината си, нека си набави законни документи и да заповядя в РБ !!! В този казус няма място за сантименти!

    • Валерия Иларева
    • 01.05.2010

    Е как така е нелегална? Аревик е със статут на търсеща закрила според Закона за убежището и бежанците и съгласно чл.67, ал.1 от същия закон има забрана да се изпълнява заповедта за депортирането й. Съгласно изричното тълкувателно решение на Съда на Европейския съюз от Люксембург по повод на българско дело, С-357/09 PPU, търсещите закрила не са нелегални имигранти и не могат да бъдат имиграционно задържани въз основа на заповед за депортиране; ако властите искат да продължат да ги задържат, трябва да издадат отделна заповед, съдържаща мотивите, които налагат лишаването от свобода, спрямо която заповед да има право на отделна жалба – за справка, параграфи 40 и слеващи от решението. Това разрешение е в съответствие с член 5, ал.1, буква ф от Европейската конвенция за правата на човека, съгласно който имиграционното задържане е законно, само ако спрямо лицето се предприемат активни и добросъвестни действия по депортиране. Аз също призовавам към ПОЗНАВАНЕ и спазване на законите!

    • Георги Иванов
    • 01.05.2010

    Сега на кого да вярваме? На държавните институции- МВР, ДАБ, Адм.Съд или на кривозащитниците и подстрекателите в лицето на Светла, Росица и още няколко манипулатора, които подстрекават към незачитане на Българските закони и въвеждат в заблуждение още хора!!!Вчера сутринта по Нова ТВ г-н Андреев им обясни всичко много точно.Навярно даже някой от сегашните защитници е излъгал момичето, че може по този начин ще остане, а сега трупа девиденти като я защитава! Аз вярвам на държавата , не на теб валерия иларева !!!

    • Pepa
    • 03.05.2010

    Питам се и се чудя – какви са проблемите в Армения? Доколкото знам, няма война, няма хуманитарна катастрофа, няма тоталитарен режим, който да преследва хората заради убежденията им Дори и икономическото развитие не е в някаква критична фаза…
    Какво налага статут „бежанец“ за човек, чиято страна е съвсем … нормална, да кажем?
    Доколкото разбрах също така, момичето е имало издадена виза при влизането си в България, но съвсем съзнателно я е просрочила

    Законите трябва да се спазват. Ако има някакъв проблем със закона – трябва да се промени, а не да се „прескача“.

    Нищо лично към момичето, съчувствам и като жена и като майка.
    Но човек трябва да е малко по-отговорен към самия себе си, а да не разчита на благоволението на институциите. Ако историята се разкаже с обратен знак – за българка, тръгнала към друга страна, и изпаднала в това положение, коментарите със сигурност ще бъдат „Къде е тръгнала без документи, хората си имат закони и си ги спазват, кой я е карал… и т.н.“.

    Човешкото съчувствие не трябва да води до анархия, все пак.

  1. Държа да отбележа, че и „Пепа“ и „Георги Иванов“ са едно и също лице, което обикаля блогосферата и коментира отрицателно усилията за хуманитарно решение на случая.
    Засрами се roro_z@abv.bg Недай си, Боже, да попаднеш в подобно положение, ти или роднините ти!

  2. Трябва най-после да се приеме закон, за тези които са пребивавали в страната повече от 3-5 години като нелегални имигранти и не са извършили друго нарушение на Законите на страната, да им се даде право на статут на пребиваване.Това не е един единствен случай има много нелегално пребиваващи в страната които са членове на български семейства имат и деца а са без документи, без права и т.н.Нека всеки който носи душа и сърце в себе си ги подкрепи и подпише петицията за регулиране статута на нелегалните имигранти за да се внесе в Народното събрание и се предложи за приемане на закон.Става така, че престъпниците са на свобода а обикновените хора потърсили закрила в страната ни попадат в Бусманци.

Вашият коментар