RIP www.chitanka.info

В малко по-натоварения от обичайно ден, днес реших да попрочета малко Волтер, цъкнах bookmark-a към Читанката, но ми отвори piratebay!

Оказа се, че вчера, 21.06.2010 е настъпил последния час на Свободното Четене в България! Причината са „невероятния размер на загубите“, които „понасят“ издателствата, Съюза на преводачите и прочие от съществуването на една свободна виртуална библиотека в Българския уеб.

Управляващите ни неотдавна заплашиха собствениците на arenabg и zamunda за тоновете информация, която те спомагат да бъде разменяна у нас, но последствия реално няма и да има скоро. p2p протоколите са доста добре защитени от европейското и международното право, в Европарламента дори влезна т.нар. Партия на Пиратите. Ефекта върху бизнеса, който нанасят двата торент сървъра, е с милиони пъти по-сериозен от Безплатната Библиотека. Властите, обаче, решиха да ударят по-културния вариант.

В такива моменти си казвам: „Въх, българските програмисти са страхотни, бе! Глей, симулация на цяла държава са направили! Даже отвреме на време се заблуждавам, че е реалност!“

Еми няма да чета Волтер пък, ще си сваля порно!

ПП. Реших, че за случая с обезглавяването на културата в България трябва да се каже и на света, разтърсих публикации на Английски и намерих тази. „Читанка“ е наречена онлайн-книжарница, която се е занимавала с незаконна продажба на книги. Посочвам www.novinite.com като срам за Българската журналистика!

Advertisements
  1. Да, темата наистина е показателна за това колко ни пука за културата ни (било и то такава, разпространявана на границата на законното).

    П. П. По темата си поговорихме и с други на адрес http://kalinvv.wordpress.com/2010/06/22/chitanka/ .

    • .
    • 23.06.2010

    RIP chitanka.info Да живее chitanka.gdbop.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: