Допълниние по Белене, пак от Иво – енергетик

Сега защо съм против Белене в сегашния му вид.

1. Ако искахме да има Белене, защо не беше построен старият блок. Цялото оборудване беше готово, 80% от съоръженията на площадката бяха изградени. Строителството щеше да отнеме доста кратко време (поне на фона на изграждане на нова мощност).

2. Не беше създадена проектна компания, която да търси привлечен капитал, като рискът се носи изцяло от проектната компания. Вместо това НЕК взе синдикиран заем, който изхарчи неясно за какво, като заложи преносната мрежа (национален суверенитет!) и сега освен, че е финансово застрашена, не може да изпълни и задълженията си по Трети либерализационен пакет на ЕС, тъй като не може напълно да отделя преносния оператор (ЕСО ЕАД), понеже трябва да му прехвърли мрежата, която е обезпечение по заема. Не ми се мисли, ако заемът е бил целеви и е изхарчен не по предназначение. Това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Г-н Овчаров заблуждава, че има проектна компания. Всъщност има клон на НЕК, който в момента има само пасиви, тъй като не е подписан EPC договор, с който реално да се достави оборудването и да се започне строежа. Има само споразумения, за да може да се гарантира стартът на производството на оборудването.

3. Старото оборудване беше продадено на руснаците за жълти стотинки. Сега то работи в Калининската АЕЦ.

4. Липсва реален анализ какво ще е потреблението у нас и в региона. Въпреки това съм склонен да мисля, че място за 2000 МВт ядрена централа има, но за да може да се обезпечи проектно финансиране, трябва да се сключат дългосрочни договори за изкупуване на енергията, тъй като проектната компания трябва да връща заем, а няма други активи, освен продукцията и самата компания. Т.е. преди да започне строителството, за да се обезпечат кредитите, трябва да има сключен договор за енергията, в който има ЦЕНА за 20-25 години напред. Такова нещо няма. Белене няма осигурен пазар в момента. Не може да се надяваме, че ще я построим и тогава ще търсим пазар. Докато не се осигури пазар на енергията не можем да сме сигурни, че централата ще е рентабилна. Да се надяваме, че ще сме първи в региона с нов АЕЦ и само затова ще купуват ток от нас е смешно. Към 2020 година пазарът на електроенергия в Европа ще е до голяма степен интегриран и Белене ще се конкурира не само с всички (не само ядрени) нови мощности изградени дотогава, но и със старите, които са се изплатили и ще имат по-ниска себестойност на енергията. Затова не смятам, че тока от Белене може да разчита само на борса и спот пазар. Дори да е конкурентоспособна енергията, едва ли ще успее да реализира значителни количества там, тъй като продава само в базовия сегмент и ще има излишъци през нощта.

5. Не са отчетени добре системните характеристики на ядрените централи като цяло. Те покриват само базата на товаровата диаграма и ако потреблението е ниско през нощта, ще се създават разходи за балансиране с ПАВЕЦ, които в момента не се отчитат. Освен това трябва да има резервни мощности готови да се включат веднага при отпадане на блок 1000 МВт, за да гарантират целостта на системата.

6. Индустрията в момента в България, която е с денонощен цикъл на производство е с мощност 200 МВт най-много. Да кажем, че биха се навили на дългосрочни договори, но тъй като всички от тях са енергоемки производства и енергията е голяма част от себестойността на продукцията им (говорим за тежка химия, металургия, добивна промишленост), те ще търсят евтина енергия, по-вероятно от вече изплатили се централи. Да допуснем, че до 2020 г, станат 500 МВт тези консуматори – това е едва 25% от мощността на Белене. И пак опираме до това, че не се полагат никакви усилия от никого да се намерят пазари, a идеята не е да си построим паметник, а централа, която да работи в оптимален технически и икономически режим.

Ако е възможно да се преструктурира проекта след всички тези години на протакане от 3 правителства и 8 министри на енергетиката (а протакането значи оскъпяване, най-малкото поради инфлация), да се направи сметка активи/пасиви, да се осигурят пазари и финансиране, с участие на поне един СТРАТЕГИЧЕСКИ инвеститор, и да се знае, че може да се осигури минимум 77-80% използваемост на мощността в рамките на системата, нямам нищо против.

Държа да отбележа, че чисто технически ВВЕР-1000/В466 е добър реактор, но бързо остарява морално, тъй като руснаците вече ланцират ВВЕР-1200, който е еволюционен и е от следващо поколение. И тук мотането не ни помага.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: